Zdrowa i zbilansowana dieta to klucz do dobrego samopoczucia i wsparcia organizmu na wielu płaszczyznach. Jednymi z jej podstawowych składników powinny być zdrowe tłuszcze, które stanowią nie tylko magazyn energii, ale są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wielu układów i narządów. Wśród nich warto wyróżnić kwasy omega-3. Jak wpływają na odporność i nastrój? Sprawdź!
Czym są kwasy omega-3?
Kwasy omega 3 zaliczane się do grupy wielonienasysonych kwasów tłuszczowych – należą do niej również kwasy omega-6 i -9. Ich nazwa nie jest jednak przypadkowa. Nawiązuje do ich budowy chemicznej – znajduje się w niej więcej niż jedno wiązanie podwójne. Zlokalizowane jest przy trzeciej cząsteczce węgla, jeśli liczymy od metylowego końca łańcucha.
Wśród kwasów omega-3 można wyróżnić:
-
kwas ALA (alfa-linolenowy),
-
kwas DHA (dokozaheksaenowy),
-
kwas EPA (eikozapentaenowy).
Musisz wiedzieć, że pierwszy z nich należy dostarczać swojemu organizmowi z zewnątrz – wraz ze spożywanymi posiłkami bądź też z pomocą naturalnych suplementów diety. Dwa pozostałe, czyli duet DHA i EPA, co prawda są syntetyzowane w organizmie z kwasu ALA, jednak jest to tak mało efektywny proces, że wytworzona ilość nie wystarcza do pokrycia Twojego dziennego zapotrzebowania.
Wniosek? Wszystkie trzy kwasy omega-3 należy dostarczać z zewnątrz, aby zadbać o dobrą kondycję swojego organizmu i cieszyć się dobrym zdrowiem.
Podstawowe rodzaje kwasów omega-3
Jak już wspomnieliśmy, kwas alfa-linolenowy (ALA) jest prekursorem pozostałych dwóch kwasów omega-3. Ponadto sam w sobie jest niesamowicie istotny w kontekście prawidłowej pracy organizmu. Jego bogatym źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, w tym m.in. olej lniany, nasiona chia czy też orzechy włoskie.
Pamiętaj o tym, że kwas ALA posiada właściwości przeciwzapalne. Do tego redukuje nadmiar wolnych rodników i tym samym chroni przed rozwojem stresu oksydacyjnego. Ponadto przyczynia się do regulacji poziomu cholesterolu we krwi, bierze udział w procesach metabolicznych i jest ogromnym wsparciem dla układu nerwowego.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) ma ogromny wpływ na działanie ośrodkowego układu nerwowego, jak również narządu wzroku. Jest podstawowym budulcem fosfolipidów błon komórkowych neuronów i siatkówki oka. Ponadto o jego prawidłowy poziom powinny dbać przede wszystkim kobiety w ciąży – kwas DHA jest kluczowy dla rozwoju płodu, m.in. uczestniczy w kształtowaniu mózgu, jak również siatkówki oka.
Do tego wykazuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, a także pozytywnie działa na koncentrację, pamięć i funkcje poznawcze. Znajdziesz go w tłustych rybach morskich czy pozyskiwanych z nich olejach. Jeśli jesteś na diecie wege – możesz sięgnąć po alternatywę w postaci alg morskich.
Kwas eikozapentaenowy (EPA) pełni rolę stabilizatora kwasu DHA w fosfolipidach błon komórek nerwowych. Dzięki temu jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Odgrywa równie istotną rolę w układzie sercowo-naczyniowym – wspiera leczenie chorób w jego obrębie, ale przede wszystkim pomaga zapobiegać ich rozwojowi. Jest to możliwe dzięki m.in. właściwościom przeciwzakrzepowym i regulującym poziom trójglicerydów we krwi.
Kwasy omega-3 na odporność
Kwasy omega-3 stanowią ogromne wsparcie dla układu odpornościowego. Wykazują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, dzięki którym pomagają łagodzić objawy infekcji i szybciej ją zwalczać.
Ponadto pełnią bardzo ważną rolę w produkcji komórek układu immunologicznego i decydują o ich prawidłowym działaniu. W przypadku zagrożenia ze strony wirusów, bakterii oraz innych drobnoustrojów chorobotwórczych, stymulują odpowiedź na nie.
Co więcej – wielonienasycone kwasy tłuszczowe wykazują się działaniem antyoksydacyjnym. W praktyce oznacza to, że obniżają ryzyko rozwoju stresu oksydacyjnego, który nie tylko zwiększa podatność na infekcje sezonowe, ale też ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak m.in. cukrzyca typu 2 czy otyłość.
Niedobór kwasów omega-3 często prowadzi do obniżonej odporności i wrażliwości na infekcje – nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Warto więc dbać o ich odpowiednią podaż – niezależnie od wieku czy kondycji organizmu.
Kwasy omega-3 – wsparcie układu nerwowego
Kwasy tłuszczowe omega-3 są ogromnie ważne dla prawidłowego działania ośrodkowego układu nerwowego. Mają pozytywny wpływ na funkcje poznawcze, w tym pamięć i uwagę. Sprzyjają zachowaniu koncentracji i skupienia – zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.
Nie bez znaczenia jest ich rola w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. Alzheimera, Parkinsona czy stwardnienie zanikowe boczne (ALS). Ponadto gdy na działania zapobiegawcze jest już za późno, kwasy omega-3 mogą przyczynić się do spowolnienia tempa postępowania zmian w mózgu.
Co ważne, są one także kluczowe dla zachowania dobrego nastroju. Mogą też przyczynić się do zapobiegania depresji bądź też stanowić ogromne wsparcie w procesie jej leczenia, zwłaszcza u osób w podeszłym wieku lub zmagających się z lekoodporną odmianą tej choroby.
Artykuł sponsorowany