Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Omega-3 – jak wpływają na naszą odporność i samopoczucie?

23 kwietnia 2025 Kwasy omega-3 na odporność


Zdrowa i zbilansowana dieta to klucz do dobrego samopoczucia i wsparcia organizmu na wielu płaszczyznach. Jednymi z jej podstawowych składników powinny być zdrowe tłuszcze, które stanowią nie tylko magazyn energii, ale są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wielu układów i narządów. Wśród nich warto wyróżnić kwasy omega-3. Jak wpływają na odporność i nastrój? Sprawdź!

Czym są kwasy omega-3?

Kwasy omega 3 zaliczane się do grupy wielonienasysonych kwasów tłuszczowych – należą do niej również kwasy omega-6 i -9. Ich nazwa nie jest jednak przypadkowa. Nawiązuje do ich budowy chemicznej – znajduje się w niej więcej niż jedno wiązanie podwójne. Zlokalizowane jest przy trzeciej cząsteczce węgla, jeśli liczymy od metylowego końca łańcucha.

Wśród kwasów omega-3 można wyróżnić:

  • kwas ALA (alfa-linolenowy),

  • kwas DHA (dokozaheksaenowy),

  • kwas EPA (eikozapentaenowy).

Musisz wiedzieć, że pierwszy z nich należy dostarczać swojemu organizmowi z zewnątrz – wraz ze spożywanymi posiłkami bądź też z pomocą naturalnych suplementów diety. Dwa pozostałe, czyli duet DHA i EPA, co prawda są syntetyzowane w organizmie z kwasu ALA, jednak jest to tak mało efektywny proces, że wytworzona ilość nie wystarcza do pokrycia Twojego dziennego zapotrzebowania. 

Wniosek? Wszystkie trzy kwasy omega-3 należy dostarczać z zewnątrz, aby zadbać o dobrą kondycję swojego organizmu i cieszyć się dobrym zdrowiem.

Podstawowe rodzaje kwasów omega-3

Jak już wspomnieliśmy, kwas alfa-linolenowy (ALA) jest prekursorem pozostałych dwóch kwasów omega-3. Ponadto sam w sobie jest niesamowicie istotny w kontekście prawidłowej pracy organizmu. Jego bogatym źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, w tym m.in. olej lniany, nasiona chia czy też orzechy włoskie.

Pamiętaj o tym, że kwas ALA posiada właściwości przeciwzapalne. Do tego redukuje nadmiar wolnych rodników i tym samym chroni przed rozwojem stresu oksydacyjnego. Ponadto przyczynia się do regulacji poziomu cholesterolu we krwi, bierze udział w procesach metabolicznych i jest ogromnym wsparciem dla układu nerwowego.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) ma ogromny wpływ na działanie ośrodkowego układu nerwowego, jak również narządu wzroku. Jest podstawowym budulcem fosfolipidów błon komórkowych neuronów i siatkówki oka. Ponadto o jego prawidłowy poziom powinny dbać przede wszystkim kobiety w ciąży – kwas DHA jest kluczowy dla rozwoju płodu, m.in. uczestniczy w kształtowaniu mózgu, jak również siatkówki oka. 

Do tego wykazuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, a także pozytywnie działa na koncentrację, pamięć i funkcje poznawcze. Znajdziesz go w tłustych rybach morskich czy pozyskiwanych z nich olejach. Jeśli jesteś na diecie wege – możesz sięgnąć po alternatywę w postaci alg morskich.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) pełni rolę stabilizatora kwasu DHA w fosfolipidach błon komórek nerwowych. Dzięki temu jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Odgrywa równie istotną rolę w układzie sercowo-naczyniowym – wspiera leczenie chorób w jego obrębie, ale przede wszystkim pomaga zapobiegać ich rozwojowi. Jest to możliwe dzięki m.in. właściwościom przeciwzakrzepowym i regulującym poziom trójglicerydów we krwi.

Omega-3

Kwasy omega-3 na odporność

Kwasy omega-3 stanowią ogromne wsparcie dla układu odpornościowego. Wykazują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, dzięki którym pomagają łagodzić objawy infekcji i szybciej ją zwalczać. 

Ponadto pełnią bardzo ważną rolę w produkcji komórek układu immunologicznego i decydują o ich prawidłowym działaniu. W przypadku zagrożenia ze strony wirusów, bakterii oraz innych drobnoustrojów chorobotwórczych, stymulują odpowiedź na nie.

Co więcej – wielonienasycone kwasy tłuszczowe wykazują się działaniem antyoksydacyjnym. W praktyce oznacza to, że obniżają ryzyko rozwoju stresu oksydacyjnego, który nie tylko zwiększa podatność na infekcje sezonowe, ale też ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak m.in. cukrzyca typu 2 czy otyłość.

Niedobór kwasów omega-3 często prowadzi do obniżonej odporności i wrażliwości na infekcje – nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Warto więc dbać o ich odpowiednią podaż – niezależnie od wieku czy kondycji organizmu.

Kwasy omega-3 – wsparcie układu nerwowego

Kwasy tłuszczowe omega-3 są ogromnie ważne dla prawidłowego działania ośrodkowego układu nerwowego. Mają pozytywny wpływ na funkcje poznawcze, w tym pamięć i uwagę. Sprzyjają zachowaniu koncentracji i skupienia – zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. 

Nie bez znaczenia jest ich rola w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. Alzheimera, Parkinsona czy stwardnienie zanikowe boczne (ALS). Ponadto gdy na działania zapobiegawcze jest już za późno, kwasy omega-3 mogą przyczynić się do spowolnienia tempa postępowania zmian w mózgu.

Co ważne, są one także kluczowe dla zachowania dobrego nastroju. Mogą też przyczynić się do zapobiegania depresji bądź też stanowić ogromne wsparcie w procesie jej leczenia, zwłaszcza u osób w podeszłym wieku lub zmagających się z lekoodporną odmianą tej choroby.

Artykuł sponsorowany

Redakcja symbio.pl

Na Symbio dzielę się pasją do zdrowego stylu życia, ekologii i naturalnych rozwiązań. Piszę o diecie, urodzie, przepisach i sporcie, które wspierają harmonię ciała i umysłu. Moim celem jest inspirowanie do podejmowania świadomych wyborów, które mają pozytywny wpływ na Ciebie i naszą planetę. Dołącz do mnie w tej podróży ku lepszemu życiu!

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?