Mąka Żytnia Razowa Typ 1850 Graham

Mąka Żytnia Razowa Typ 1850 Graham

Mąka żytnia najbardziej znana była w Skandynawii, Europie Środkowej i Wschodniej oraz Rosji, gdyż żyto, z którego ją robiono nie wymaga żyznych gleb i ciepłego klimatu. Żyto uprawia się już od 4 tysięcy lat.  Przeciętnie ziarno żyta pozbawione plew zawiera 60% węglowodanów, 13,2% błonnika, 9,5% białka, 1,7% tłuszczu i ok. 1% składników mineralnych, oraz duże ilości witaminy E i z grupy B.

Im wyższy typ mąki, tym grubiej jest ona mielona. Różne badania naukowe wykazały, że produkty z pełnego przemiału obniżają ryzyko zachorowań na choroby serca, jelita grubego, regulują poziom cukru we krwi, a także pomagają schudnąć, gdyż zawierają duże ilości błonnika, który ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia, oraz na długi czas daje poczucie sytości.

100% Ekologiczna

Bez sztucznych: konserwantów, aromatów i barwników

Pojemność: 1kg

Kraj pochodzenia: Polska