Dlaczego Warto Jeść Ekologicznie?

Wiele z nas zastanawia się czy żywność ekologiczna warta jest swojej ceny. Walory zdrowotne żywności ekologicznej to temat, który skupia obecnie uwagę wielu badaczy naukowych na całym świecie. Mimo trudności, jakie sprawia porównywanie produktów pod względem ich wpływu na zdrowie człowieka, istnieją już 3 niepodważalne, potwierdzone naukowo powody, dla których żywność ekologiczna przeważa nad konwencjonalną:

1) Żywność ekologiczna dostarcza więcej składników odżywczych

Stosowanie sztucznych nawozów oraz środków ochrony roślin powoduje, że rośliny tracą zdolność do pobierania minerałów z gleby i do naturalnej obrony przed szkodnikami i wolnymi rodnikami. To dlatego owoce i warzywa pochodzące w upraw konwencjonalnych zawierają znacznie mniej minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy niż ekologiczne. Przeciwutleniacze w organizmie ludzkim, tak jak w roślinach, stanowią płaszcz ochronny przez wolnymi rodnikami, wspomagają układ odpornościowy i hamują procesy rakotwórcze.

2) Żywność ekologiczna zawiera mniej szkodliwych osadów ze środków ochrony roślin.

Pomimo, ze wszystkie środki produkcji rolnej podlegają ścisłej kontroli, to jednak istnieje ryzyko, że pestycydy kumulowane w organizmie przez długi okres czasu mogą prowadzić do zaburzeń w układzie immunologicznym, neurologicznym oraz hormonalnym człowieka, a szczególnie u dzieci, które dawkę pestycydów mogą dziedziczyć po matce już w trakcie rozwoju płodu. Żywność ekologiczna jest produkowana przy użyciu naturalnych środków produkcji i dlatego poziom pozostałości pestycydów znajdowanych w ekologicznych surowcach roślinnych jest zdecydowanie niższy niż w roślinach konwencjonalnych, co stwarza bezpieczniejsze warunki zdrowotne.

3) Żywność ekologiczna lepiej smakuje

Smak to rzecz indywidualna jednak wiele badań dowiodło jednoznacznie, ze warzywa i owoce z gospodarstw ekologicznych wyróżniają się lepszym smakiem i zapachem. Maja one wyraźniejszy aromat, są też słodsze i mają bardziej zwartą konsystencję z powodu wyższej zawartości suchej masy.

Dlaczego warto jest wybierać produkty Symbio?

Kupując produkty firmy Symbio, masz pewność ze jesz pełnowartościowa żywność wolną od konwencjonalnych pestycydów, nawozów sztucznych oraz inżynierii genetycznej. Wszystkie surowce wchodzące w skład naszych produktów pochodzą z gospodarstw, które spełniają ściśle wymogi ekologicznego certyfikatu i są przynajmniej raz w roku kontrolowane przez specjalne jednostki certyfikujące. Wszystkie uprawy rosną pod okiem rolników, którzy wkładają ogrom pracy w czasochłonne zabiegi pielęgnacyjne tak, aby uniknąć potrzeby stosowania szkodliwych chemikaliów.

Ponadto, nasze produkty nie zawierają środków barwiących, zapachowych ani konserwantów w związku, z czym dostarczają dokładnie tych substancji odżywczych, których twój organizm oczekuje, bez sztucznej otoczki.

Na Symbio możesz polegać, ponieważ nam też zależy na twoim zdrowiu.