Jaja są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach.
Jajka kurze zawierają dużo witaminy A, D, E, K i niektórych witamin z grupy B, jak również kwas pantotenowy, oraz składniki mineralne takie jak: fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.
Jajka kurze przeznaczone do handlu detalicznego posiadają klasę A. Dodatkowo na skorupce jajko posiada numer wyróżniający, który składa się z:
100% Ekologiczne
Pojemność: 6 jaj
Jak sprawdzić świeżość jajka ?
Ø świeże jajko zanurzone w garnku z wodą będzie leżało na dnie naczynia. Po rozbiciu ma gęste, sprężyste i nierozlewające się białko, a żółtko wypukłe i lśniące.
Ø jajko tygodniowe zanurzone w wodzie będzie unosić się do góry szerszym końcem, po rozbiciu widać wyraźnie, że białko nie jest już tak sprężyste, a żółtko jest nieco zmatowiałe, mogą się na nim pojawić także plamki.
Ø jeśli jajko ma 2-3 tygodnie, zanurzone w wodzie będzie unosiło się ku górze spiczastym końcem. Takie jajko nie jest już świeże i lepiej go nie rozbijać.