Wpływ Symbio na rozwój obszarów wiejskich
Na czym polega współpraca Symbio z rolnikami?
Wstęp – Liczba certyfikowanych gospodarstw ekologicznych współpracujących z Symbio stale rośnie. Symbio zajmuje się przygotowaniem szkoleń dla rolników w dziedzinie produkcji wysokiej jakości warzyw i owoców, współpracą z lokalnymi przetwórniami oraz dostawą ekologicznych produktów na rynek krajowy i zagraniczny.
Bioróżnorodność – Większość gospodarstw współpracujących z Symbio jest zlokalizowana w bezpośrednim sąsiedztwie polskich parków narodowych i krajobrazowych. Dzięki stosowaniu ekologicznych technik uprawy gospodarstwa te nie powodują degradacji środowiska naturalnego, tym samym przyczyniając się do wzmacniania bioróżnorodności tak na obszarze samych gospodarstw, jak i na obszarach sąsiadujących z nimi.
Cechy gospodarstw współpracujących z Symbio – 50-60% ziemi uprawnej w Polsce znajduje się w posiadaniu drobnych rolników i robotników, którzy dostarczają niewielkie ilości swoich produktów na rynek. Natomiast rolnicy współpracujący z Symbio zajmują się głównie uprawą w celu dostarczenia swoich produktów na rynki krajowe i zagraniczne. Średnia wielkość gospodarstwa współpracującego z Symbio wynosi 10 ha. Z naszych szacunków wynika, że w Polsce istnieje około 500-750 tys. gospodarstw, które w przyszłości mogą być przekwalifikowane na gospodarstwa ekologiczne.
Symbio współpracuje obecnie z 250 gospodarstwami w promieniu 100 km od Lublina. Istnieje kilka czynników, zapewniających rentowność gospodarstw Symbio, a co za tym idzie ich stałą obecność na światowym rynku:
- Światowy przemysł związany z rolnictwem ekologicznym rozwijał się w ciągu ostatnich 8 lat w tempie 24% rocznie. Zatem dzięki działalności Symbio polski rolnik wchodzi ze swoimi produktami na jeden z najszybciej rozwijających się rynków na świecie.
- Symbio zawiera umowy z rolnikami na produkcję towaru wyższej jakości, niż jest w stanie wyprodukować przeciętny rolnik. Naszym celem jest intensywna uprawa warzyw i owoców wysokiej jakości. Ich wartość przewyższa wartość produktów konwencjonalnych, ponieważ produkcja wiąże się z większym nakładem pracy, większymi wymogami technicznymi oraz niejednokrotnie z wyższymi kosztami uprawy w porównaniu z rolnictwem konwencjonalnym.
- Symbio wspiera proces produkcji przez odpowiednie działania systemowe, do których należą m. in. spotkania i szkolenia:
- W listopadzie i grudniu Symbio organizuje dwudniowe ogólne spotkania ze wszystkimi rolnikami (na jednym spotkaniu jest obecnych około 25 osób). W programie tych spotkań znajdują się wykłady i dyskusje o rolnictwie ekologicznym, mające charakter ogólny. I tak dotyczą one np. produkcji (nawożenia gleby), rolnictwa ekologicznego poza granicami naszego kraju, rynku, czy umów z rolnikami. Na spotkaniach dyskutowane są również kwestie utrwalania bioróżnorodności i sposobów polepszania stanu środowiska naturalnego.
- W styczniu i lutym organizowane są spotkania dotyczące produkcji. Podczas tych spotkań omawiane są szczegóły związane z uprawą kontraktowanych produktów, takich jak cebula, kalafior, por, groszek zielony, truskawka, porzeczka czarna itd. Spotkania przygotowywane są z uwzględnieniem produktu i regionu. Szkolenia dla rolników w dziedzinie uprawy zakontraktowanych produktów prowadzą specjaliści od uprawy gleby i roślin oraz profesorowie wyższych uczelni.
- W marcu odbywają się szkolenia dla doradców Symbio (specjalistów od uprawy gleby).
- Doradcy Symbio udzielają rolnikom wszelkich porad dotyczących produkcji, także co do uprawy produktów nie kontraktowanych przez naszą firmę. Rolnik ma zatem łatwy dostęp do informacji o ekologicznych metodach uprawy, dzięki czemu może stale podnosić plony, a przez to zwiększać przychód gospodarstwa.
- Symbio prowadzi szkolenia dla swoich rolników w zakresie opłacalności upraw w ich gospodarstwie. Każde gospodarstwo analizujemy pod kątem spodziewanych kosztów i koniecznego nakładu pracy, jak również ceny zbytu produktów.
- Symbio jest jedną z niewielu firm w Polsce, oferujących długoterminowe kontrakty dla rolników. Kontrakty produkcyjne Symbio są sformułowane tak, by zminimalizować ryzyko i zapewnić zysk rolnikom. Im więcej produktów zakontraktujemy, tym większe dochody uzyskają rolnicy.
- Symbio skupia wokół siebie gospodarstwa. Jako jeden duży odbiorca nawozów organicznych, pestycydów pochodzenia roślinnego, narzędzi i maszyn rolniczych ma większe możliwości finansowe i uzyskuje korzystniejsze ceny na rynku, niż pojedynczy rolnicy. Dlatego np. kiedy potrzebna rolnikom maszyna okaże się zbyt droga dla rolnika indywidualnego, może ją kupić Symbio i wydzierżawić swoim rolnikom.
- Symbio stara się skłonić fundusze inwestycyjne do bezpośredniego wspierania rolników. Właśnie w ten sposób, tj. dzięki wsparciu ze strony Funduszu Rozwoju i Ochrony Środowiska Symbio rozpoczęło swoją działalność.
Dlatego rolnicy współpracujący z Symbio mają duże szanse na rozwój mimo szybko zmieniającej się sytuacji politycznej i ekonomicznej naszego kraju.
Polskie Przetwórstwo
Produkty ekologiczne szybko zyskują uznanie na rynku, co pociąga za sobą rozwój polskiego przetwórstwa. I tak liczące się na rynku piekarnie i wytwórnie makaronów już wprowadziły, bądź właśnie wprowadzają linie zdrowych produktów ekologicznych. Jeden z producentów konwencjonalnych dżemów planuje skup ekologicznej truskawki Symbio i stworzenie linii produkcyjnej zdrowych dżemów. Współpracę z Symbio nawiązują także supermarkety, tworząc ofertę dla konsumentów zdrowej żywności. Zagraniczne supermarkety dążą także do rozwiązań umożliwiających przetwarzanie produktów ekologicznych jak najbliżej miejsca ich produkcji, a więc w pobliżu gospodarstw Symbio.
Spodziewamy się nasilenia tego trendu w miarę zwiększania się ilości i różnorodności produktów ekologicznych, dostępnych dla przetwórstwa.