PRZEGLĄD POLSKIEGO ROLNICTWA

Polska jest krajem o wysoko rozwiniętej kulturze rolnej, posiadającym żyzne gleby. W strukturze rolnictwa w Polsce przeważają małe gospodarstwa rodzinne. Jest ich ponad 2 miliony. W gospodarstwach tych uprawia się owoce i warzywa tradycyjnymi metodami. Stąd można twierdzić, że nawet produkty konwencjonalne wytwarzane w Polsce są zdrowsze i bezpieczniejsze od produktów wytwarzanych w większości krajów Europy zachodniej. Dla przykładu, w Polsce rzadko uprawiana jest żywność modyfikowana genetycznie, jej sprzedaż zaś jest dozwolona tylko w odpowiednio oznaczonych opakowaniach.

Według danych polskiego Ministerstwa Rolnictwa i FAO Polska jest trzecim na świecie producentem maliny i czarnej porzeczki, a czwartym na świecie producentem truskawki i marchwi. Symbio Polska dostarcza tych i innych produktów ekologicznych, opatrzonych odpowiednimi certyfikatami, zarówno do przetwórni za granicami kraju, jak i produktów świeżych bezpośrednio na tamtejsze rynki.

Polskie rolnictwo pozostało w tyle za krajami Europy zachodniej, przez co pod wieloma względami wyprzedza rolnictwo w tamtych krajach.